Articole recente
recent

Gandacii de bucatarie - cine/ce sunt si ce vor?

gandaci-de-bucatarie
Sursa foto: mudfooted.com/unusual-names-for-animal-groups/
S-ar putea sa nu fi facut cunostinta cu ei pana acum, ceea ce va face un fericit locuitor al planetei. Dar daca ati ajuns pana aici cautand informatii despre cum sa scapi de gandacii de bucatarie, probabilitatea de a fi scarbit de prezenta lor in locuinta devenita acum comuna este mare.

Gandacii de bucatarie sunt niste musafiri nepoftiti, care ne ataca si ne acapareaza vietile, niste intrusi care nu au nimic personal cu noi, dar care, prin simpla lor prezenta, pot aduce, pe langa repulsia pe care o simtim la vederea lor, si boli (Salmonella şi E. coli) sau pot da nastere unor alergii.

Cine sunt gandacii de bucatarie?

Conform descopera.ro
Ceea ce numim de obicei, în Europa, „gândaci de bucătărie” reprezintă un mic număr de specii de insecte din ordinul Blattaria (Blattodea), ordin altminteri mare, cuprinzând aproximativ 4.600 specii. Majoritatea sunt „sălbatice”, trăind în natură, fără să aibă treabă cu oamenii şi gospodăriile lor, dar un mic număr de specii s-a adaptat de minune în aşezările umane şi prosperă acolo.
Cele mai raspandite specii la noi sunt:
  1. Gândacul roşu de bucătărie (Blattella germanica) - probabil ar ocupa locul I intr-un recensamant al gandacilor din bucatariile romanilor
  2. Gândacul de bucătărie "american" (Periplaneta americana) - i se mai spune si "de canalizare"
  3. Gândacul negru de bucătărie (Blatta orientalis)
In general, speciile de mai sus locuiesc pe lângă așezările omenești (in cazul nostru chiar in ele, din pacate), hrănindu-se cu diferite alimente/resturi de origine vegetală, în special cu resturi alimentare, dăunând în primul rând prin murdărirea produselor agroalimentare cu excremente, apoi prin transmiterea de agenți patogeni ai diferitelor boli. Preferă locurile întunecoase, umede și sunt active numai noaptea (sau mai ales noaptea, deoarece în cazul unei invazii în masă pot fi văzuţi si ziua, ieşind din ascunzători).

Ce vor gandacii de bucatarie?

Din pacate, si ei vor cam acelasi lucru pe care il vrea fiecare specie de pe Terra: sa se inmulteasca si sa stapaneasca pamantul!

Pregatiti-va, deci, pentru vestile proaste: 
Ei trăiesc între 100 şi 200 de zile. La o săptămână de la împerechere (copulaţie) apar pachetele de ouă (ooteci) de culoare maronie. O ootecă are în medie 36 de ouă şi este purtată de femelă în jur de patru săptămâni pe partea posterioară a corpului, care îi asigură lichidele şi substanţele nutritive necesare. Ouăle sunt relativ bine protejate în interiorul pachetelor de condiţiile nefavorabile din mediul înconjurător şi pot rezista chiar la temperaturi de 22° C. Ele sunt protejate chiar şi împotriva insecticidelor. Femelele expulzează ootecile cu puţin timp înainte de eclozarea larvelor, în apropierea unei surse de apă. Larvele eclozează imediat după expulzarea ootecilor şi, în decursul a 2-3 luni, ajung la maturitatea sexuală. Din cauza duratei scurte a evoluţiei, specia se poate înmulţi foarte uşor şi repede în clădirile locuite de oameni.

Cum scapam de ei?

Cred ca sute de mii de proprietari de apartamente se intreaba zilnic cum sa scape de gandacii de bucatarie. Din pacate, raspunsul este greu de aflat, insa nu imposibil. Vom incerca sa raspundem, in masura posibilitatii, in articolele urmatoare la aceasta intrebare, prezentand o serie de produse sau metode de a scapa, sau macar de a tine sub control fenomenul gandacilor de bucatarie!

Asteptam, plini de curiozitate, metodele folosite de dumneavoastra prin care ati scapat de gandacii de bucatarie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.